1 cent

Marktplaats wordt maandelijks door miljoenen verkopers en kopers bezocht. Niet alle betalingen vinden plaats met Betaalverzoeken van het OBP. Sommige mensen vinden het makkelijker of sneller als je gelijk het geld naar hun rekening overmaakt. Dat kan, ieder zijn keus. Het vertrouwen wat hiermee gepaard gaat wordt soms echter op grove wijze geschonden.


Wat oplichters vragen is: “Zou je eerst 1 cent (of ander klein bedrag) naar mij kunnen overmaken? Zodat ik weet dat ik met een betrouwbaar persoon van doen heb.” Bijvoorbeeld samen met: “De Betaalverzoeken werken bij mij niet.” Of: “Ik heb geen iDEAL.”
Vaak wordt er dan een link naar een malafide, maar niet als dusdanig herkenbare website geplaatst. Mensen vullen hun gegevens in op de nep-site (gebruikersnaam en wachtwoord) en hun rekening wordt daarna leeg getrokken. Al het geld weg. Trap hier dus niet in.

Tikkie

In sommige gevallen wordt er gebruik gemaakt van de betaalservice Tikkie. Ook dan vraagt een oplichter meestal om eerst een klein bedrag over te maken om zogenaamd jouw bankgegevens te controleren. Met als doel je rekening te plunderen. Je wordt dan bijvoorbeeld naar een site gelokt die er precies zo uitziet als de echte Tikkie site waar je jouw gegevens moet invullen.
Met je vrienden in de kroeg Tikkies te betalen is één ding, een Iphone op Marktplaats voor 700,- euro kopen is iets anders. Ik zou vooral blijven nadenken…

Whatsapp

Ook wordt Whatsapp hiervoor wel misbruikt. Een voorbeeld van een gesprek in “Mijn berichten”: “Kan je ff je telefoonnummer geven? Me moeder gaat het geld dan straks overmaken. Dan kan ze je eerst een bericht sturen.”


Nog voor de duidelijkheid: Met alleen je bankrekeningnummer geven zodat een koper geld naar jou over kan maken kan een oplichter niet veel.


Samen houden we Marktplaats veilig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *