Bij sommige gevallen van oplichting sturen verkopers het gekochte artikel op zonder dat er is betaald. Dan kan je dus fluiten naar je spullen. Logischerwijs gaat het meestal om de duurdere producten die makkelijk zijn op te sturen, zoals bijvoorbeeld een telefoon, sieraden, horloge of camera.
Hoe krijgt een oplichter dit voor elkaar?

Hieronder een Betaalverzoek (Gelijk Oversteken) welke wèl is betaald.

Let op: Er is alleen maar door de koper betaald als je dit in jouw betaalverzoek ziet staan. Staat er niet “Betaling geslaagd!” is er (nog) niet betaald!

Wat zijn de trucs van de oplichters?

Als iemand een screenshot (schermafbeelding) van een banktransfer in “Mijn berichten” plaatst, is dit vrijwel altijd een poging tot oplichting. Men plaats dan een afbeelding van een zogenaamde betaling. Bijvoorbeeld met de tekst: “Kijk maar, ik heb met mijn telefoon betaald.” Ook zullen ze proberen jou ervan te overtuigen dat er al betaald is, bijvoorbeeld met: “Ja maar waar is mijn geld dan nu naartoe? Het is hier wel al afgeschreven!” Trap hier niet in.


Vaak vragen oplichters gelijk om jouw e-mailadres of je mobiele nummer (Whatsapp) om je iets te kunnen sturen. Of er wordt aan je gevraagd om extra foto’s van het te verkopen artikel te mailen
Wat ze willen is jou een zogenaamd bewijs van betaling sturen. Het kan ook gaan om “phishing”, maar dat zal ik in een andere post behandelen.


Marktplaats of het Online Betaalplatform (vanaf nu: OBP) stuurt NOOIT een e-mail, SMS of Whatsapp-bericht ter bevestiging van een betaling. Trap hier niet in. De truc met de SMS is erg geraffineerd. Op de een of andere manier krijgen ze het voor elkaar om jou (of je telefoon) te laten denken dat de SMS daadwerkelijk van Marktplaats of het OBP afkomstig is. Het lijkt vaak net echt. Dit is dus NIET zo. Nooit.


Als ze je een e-mail sturen is dit vaak iets duidelijker. Zo kan je de afzender controleren. Marktplaats heeft geen @hotmail of @gmail adres bijvoorbeeld. Ook bootsen ze soms het domein na van Marktplaats of het OBP, bijvoorbeeld betaallink-onlineplatform.com of iets dergelijks. Let hier goed op. Vaak staan er ook veel spel- of grammaticale fouten in zo’n nep-e-mail.

Nogmaals, Marktplaats of het OBP stuurt NOOIT een e-mail, SMS of Whatsapp-bericht ter bevestiging van een betaling.

Samen houden we Marktplaats veilig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *